IZUZETNOST
U SVEMU – DIZAJN
I FUNKCIONALNOST
U JEDNOM

Po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, ovaj rezidencijalni objekat visokog nivoa stanovanja je izvanredan u svakom pogledu. Smelo dizajniran i vrhunski izveden, projekat je smešten na najlepšem delu 

Senjaka, na jugozapadno orijentisanoj sunčanoj padini, otvorenoj prema Košutnjaku i hipodromu. Iako relativno nov na mapi, „Residence Puškinova“ već predstavlja novi znak raspoznavanja ovog dela grada.

Život van okvira

Senjak, pre Drugog svetskog rata poznatiji kao Đurđevo brdo, jedan je od mirnijih delova Beograda. Tih kraj, prepun zelenila i predratnih zgrada koje danas pretežno služe kao ambasade i diplomatske rezidencije. Udaljen je svega 3 kilometra od centra Beograda i prostire se na zapadnim padinama Topčiderskog brda iznad reke Save. Ima odličnu infrastrukturu, domove sa zanimljivom i živopisnom istorijom, obdaništa, škole, univerzitet, kao i osvetljen i sređen Hajd park, imenjak istog iz Londona.

Osećaj potpune slobode unutar sopstvenog prostora je krajnji cilj kome je arhitekta težio, a on se može jasno i prepoznati u dominantnim, panoramskim staklenim zidovima, koji daju osećaj jedinstva i povezanosti sa okolinom, dok boravak unutar stana čine prijatnim.

 

Stalna igra svetlosti je prisutna u svakom detalju, dok su prozračne ograde izrađene bez krutih nosača. Nema granica i barijera u prostoru, niti stubova i prepreka koje zaklanjaju vidik. Svetlost i energija slobodno protiču.

Po nekima najveći arhitekta u istoriji, Frenk Lojd Rajt je je na maestralan način iskoristio estetiku betona u svojim remek delima, a Fiala vraća taj zaboravljeni doživljaj u potpuno novom maniru. Beton ima posebno mesto u njegovom međunarodno poznatom i priznatom opusu. Kroz isticanje njegovih estetskih, reljefnih osobina, on udiše naizgled sivom i beživotnom betonu novu perspektivu i dekorativni karakter. Upotrebom inovativne tehnike oplate, umetnik prenosi vekove uspomena drveta koje ga je oblikovalo, i utiskuje ih u svoje delo.

GLAVNI ORIJENTIRI

1.   Residence Puškonova
2.   Topčiderska Zvezda
3.   Restoran Sheher
4.   Internacionalna škola
5.   Nemačka škola
6.   Francuska škola
7.   Internacionalna dečija škola
8.   Restoran Careva Ćuprija

9.   Sportska akademija Senjak
10. Senjačka pijaca
11. Muzej Afričke umetnosti
12. Hotel Radisson Blu
13. Most na Adi
14. Mostarska petlja

15. Restoran Rustique

16. Restoran Bizu